Озонатор за въдух

---

В сайта на млад конструктор има описана схема как да си направим йонизатор(озонатор) за въздух, преди време и аз си направих.

От физична гледна точка йонизацията е процес, при който електронеутралните атоми на газовете се превръщат в йони – носители на електричен заряд. В природата този процес се осъществява под въздействието на радиоактивното излъчване на земната повърхност, космическите лъчи и ултравиолетовите лъчи. Може би вече се питате защо е необходимо да се прави изкуствена йонизация на въздуха, след като тя става по естествен път. Проблемът се нарича “озонен глад” и се състои в това, че в почти всички населени райони количеството на леките отрицателни йони е далеч под минималната концентрация, която е абсолютно необходима за нормалното протичане на жизнените процеси в организма. Причината за това е промишленото замърсяване на въздуха. От друга страна при дишането си човек отделя около 50 000 тежки йони на всеки кубически сантиметър издишан въздух. В затворени помещения концентрацията на леки отрицателни йони намалява дотолкова, че само за няколко часа довежда до неблагоприятни промени в психиката и до изменения във функционирането на редица органи и системи. Ефектът от йонизацията е силно повишаване на биологичната активност на въздуха и унищожаване на микроорганизмите, включително и на тези, които предизвикват заболявания у хората. В особено голяма степен тази активност се проявява към грипните вируси. Монтирането на изкуствени озонатори е задължително в болнични заведения, особено в помещенията, където след операция хората са значително по-уязвими от въздействието на микроорганизмите в околния въздух.
Отрицателните йони стимулират жизнените процеси не само в човешкия организъм, но и във всички организми. Изкуственото озониране се прилага успешно при отглеждане на животни, птици, пчели, при третиране на семена, при съхраняване на хранителни продукти и др.
При битовите йонизатори (озонатори) йонизацията на въздуха се постига чрез т. нар коронен разряд. Принципът на излъчване е следният: В металите винаги има голямо количество хаотично движещи се свободни електрони, които могат да бъдат “изхвърлени” от метала, ако преодолеят повърхностната разлика в потенциалите. Електронната лавина, създадена при това “изхвърляне”, предизвиква присъединяване на електрони от атомите на кислорода, т. е. образуване на отрицателни йони.
В заключение няколко думи и за степента на изкуственото йонизиране. Както и при останалите биологично активни фактори, съществува граница в концентрацията на йоните, при превишаване на която не само се прекратява стимулиращото им действие, но се наблюдават и вредни последствия. Повечето специалисти препоръчват периодично включване на битовия йонизатор – от половин до един час работа и три часа пауза през целия работен ден. Естествено от значение са мощността на устройството и големината на помещението. Препоръчва се също включване преди сън и при тежка физическа или умствена работа.

Ще приложа схемата и снимки как  при мен изглежда по време на работа :) доста ефектно.

схема:

Използвани елементи:

Тиристор и диоди Т1 – Т7-4, D1 – КД2010, D2 – 1N4007.
Трансформатор Тр1 – 220/8 V, 60 mA.
Резистори, кондензатор R1-100 ома/ 2 W, R2-100 ома, С-1 uF/ 400 V.

4 Responses to “Озонатор за въдух”

 1. sheki Says:

  http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,2693.0.html
  линк с полезна информация :
  Кислородната терапия е чадъра на много близки съвременни терапии, които лекуват тялото чрез насищането му с кислород.

  Озоновата терапия е най-силната от всички кислородни тъй като озона се окислява по-силно от другите две – хипербаричен кислород и хидроген-пероксит. Причината това да не се знае, е че не носи печалба на фармацевтичната индустия която контролира западната медицина. Те нямат и не могат да имат печалби, защото и кислорода и озона са натурални природни елементи и не могат да бъдат патентовани, че да носят печалби. Вместо това те произведоха огромна и грешна информация за озона и най-главно на факта, че ако се вдиша в огромни количества може да раздразни дробовете.

  а от тук може да си закупите директно един озонатор http://www.tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&gr=1&pod=9&pg=1&promo=&id=44

 2. хидрогенна система Says:

  хидрогенна система…

  […]Озонатор за въдух | Sheki’s Blog[…]…

 3. 5ко Says:

  На мен ли така ми се струва или разряда протича вътре в лампата? Така би се йонизирал единствено въздуха вътре в нея.

 4. sheki Says:

  Разряда е вътре в лампата то там няма въздух , затова са толкова ефектни разрядите, след дълга работа :) стъклото на лампата направи пробив и изчезна разряда, озонирането се получава от обръча от тел който е около лампата , въпреки че ги дели стъклото напрежението е достатъчно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Before you submit form:
Human test by Not Captcha