Инсталиране на безплатна фонетична кирилица

Статия за начинаещи които нямат Флекс Тайп или искат да ползват легална кирилица.

http://free.hit.bg/injinera – сайта на автора на този метод, тук има и обяснение как да въстановите някои бази с шрифтове които са повредени от Флекс Тайп(оакзва се, че не е съвсем безобидна програма)

Тук ще се спра на това как обикновения ползващ компютър човек да си сложи безплатна фонетична кирилица на Windows XP. Уиндоуса си има вградена кирилизация която работи безпроблемно, въпроса е, че тази кирилизация има само клавиатурна подредба по Български Държавен Стандарт(БДС) , тоест на клавиш с английско „Т’ отговаря българско „Ш“ или на англ. „W“ отговаря „У“, а не както е при фонетичната подредба на англ. „Т“ отговаря бълг.“Т“ на „W“ отговаря „В“ на „F“ отговаря „Ф“.

Необходимо е преди да започнете да се уверите че вашите езикови и регионални настройки в контрол панела са настроени на опция „български“

Първото нещо което трябва да направите е да си свалите подредбата (в случая за USA101) от тук , разарахивират се двата файла. С десен бутон инсталирате „BgphXP“ файла(след като се инсталира тези файлове не са ви необходими вече). Сега следва да се зареди тази клавиатурна подредба, отварят се Регионалните и езикови настройки(Regional and Language Options – намират се в контрол панела), в менюто на отворилия се прозорец избирате Languages(езици) след това на бутон Details(разширени)

ако има сложена някаква българска клавиатура тя обикновенно е по БДС, ако няма да я ползвате може да я премахнете като я селектирате и натиснете ботон Remove ,след като сте готови (дори и да не премахнете клавиатурата по БДС и двете могат да се ползват) с бутон Add…(прибавяне), трябва да заредите подредбата която инсталирахме с опции Bulgarian – Bulgarian(Phonetic)

след като одобрите тези настройки с ОК и Apply, може да смените и бутоните с които да се превключва между двете клавиатури „Key settings“

след като потвърдите отново промените сте готови .. при това няма да се налага да рестартирате за да заработи клавиатурната подредба.

п.п. ако имате някакви въпроси пишете коментар.

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

Михаил Пелтеков (дек. 05, 2007)

Но нали знаеш, че има и нова фонетична и там „V“ си е „В“ ..

sheki (дек. 06, 2007)

:)като се утвърди новата и за нея ще има ..

sheki (май 01, 2008)

http://www.iltchev.com/?p=39 един сайт за друга безплатна кирилица дори и за Vista, за сега отзвуците са добри за нея.

Петър Петров (окт. 09, 2008)

A как се инсталира на Windows XP professional X64 edition? На Стандартно ХР ползвам на Инжинера и работи перфектно! За което благодаря !!!

Архив