Как да не спира компа

Ако имате компютър който ползвате за сървър или просто не искаде да спира когато тока спре за малко … а от биоса няма опция за автоматично включване може да решите този проблем с една такава схемичка . Сугурно някои знаят че дори когато компютъра е изключен в него винаги има едно STANDBY напрежение което не се прекъсва единственият случай да не работи е ако няма ток .

Схемата за захранва от +5 в от STANBY на АТХ захранването , с кондензатора е реализирано задържане което в случая е около 40 секунди ,транзисторите могат да бъдат всякакви NPN с усилване над 150 в случая бяха 2SC945 , след това се включва релето което е вързано паралелно на POWER бутона , компютъра се стартира и към схемата се подава 12 волта напрежение което блокира работата на устройството и релето изключва докато не изключи компютъра когато пак ще започне да се зарежда кондензатора и да включи релето и така до безкрайност.

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

sheki (фев. 10, 2013)

само да вметна че в схемата не е задължително използването на реле, просто трябва да откриете активния край на бутона с около 5волта на него, и да го вържете към колектора на крайния транзистор и това е …

Архив