Топ Шоп и Майти Джъмп … измислицата

Днес случайно видях рекламата за този продукт и като човек с „елементарни “ познания по електроника ми се видя доста абсурдно и смешно за обещанията които дават в рекламата, подразних се също и от цената която искат почти 80лв а в мрежата се продава 15-20$ което е най – малко два пъти по евтино, ама не е там въпроса това устройство и тези пари не заслужава за целта си. За да не повтарям и аз написани неща с които съм съгласен ще постна  едни цитати от форума направи си сам  колегата е обяснил доста нагледно ситуацията, в крайна смета това е подвеждаща реклама.

 

Внимателно изгледах рекламния клип – по голяма глупост от това здраве му кажи.

1. 30 V захранване в запалката … ако изобщо този Майти боклук може да даде някакъв ток, тези 30V ще изпържат всичката електроника в автомобила Ви. За сведение всички крушки в 12V инсталация изгарят дота бълзо при 16 V захранване, а на 30 .. няма да имат време да светнат. Защо не изгарят .. просто Майти боклука през това тънко кабелче няма никакъв шанс да повиши напрежението в ел. система на автомобила – акумулатора е достатъчно голям консуматор и не би го позволил. Да не говорим за касетофона (повечето имат защита за обратно включване на захранването, но за пренапрежение нямат), всички външни устройства, като GPS-и, парктроници, DVD-та и прочие допълнителна електроника. Ако не ми вялвате има един много лесен начин да проверите – Включете Майти боклука в запалката и разкачете плюсовата клема на акумулатора, измерета напрежението между минуса (корпуса на автомобила) и разкачената плюсова клема – ако Майти боклука въобще работи то трябва да е 30V. Ако сте толкова любопитни дайте автомобила на контакт – ЧЕСТИТО – току що ви изгоря половината електроника на автомобила – това ще изгори веднага е осветлението на таблото (ако сватва с контакта разбирасе), осветлението на купето, и ако Майти боклука работи както трябва (което не е вярно) би трябвало да ви повреди компютъра за запалването и всички датчици, които се захранват от Маойти боклука. [b]ИСКРЕННО ВИ СЪВЕТВАМ – НЕ ПРАВЕТЕ ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ!!![/b]
2. Как става така че 12 V система, „зарежда“ Майти боклука до 30V – лесно просто най-вероятно се използва импулсно зарядно, което за токове от mA е с малки размери т.е. не е по голямо от зарядно за GSM за автомобил.
3. При необходим ток за стартиране от 60-80A за бензинов автомобил, този Майти боклук дори не може да си помисли да даде подобни стойности през ТЪНКИЯ си кабел, който за подобни токове ще се яви като бушон и ще изгори.
4. Най-малоумното място където може да се включи устройство за подпомагане на старта е запалката …. като се замисля със същия успех може да се позва и плафона за осветление на купето … малко по-сложно за свързване, но резултата ще е същия – НЯМА ДА РАБОТИ!!!
5. Кога все пак работи Майти боклука – когато си „задавите“ колата! При изправен акумулатор и при опит да запалите, ако „напомпите“ педала на „газта“ и в автомобила ви влезе много богата горивна смес … обикновенно автомобила не иска да запали. Времето което Ви е необходимо да изкарате Майти боклука от „жабката“, да го включите в запалката, като преди това се убедите дали е на заряд или на положение за стартиране е около 2-3 мин. Не се учудвайте че давам толкова голямо врема .. просто ако си толкова неграмотен тахнически, да си купиш подобна джаджа е нормално да ти отнеме и толкова време за включване. През тези 2-3 мин. богата смес се е изпарила от двигателя (все пак говорим за бензинови пари) и ако не „напомпате“ педала за „газта“ колата Ви пали без проблем!!! Иееее Майти боклука върши работа!!! На резонния въпрос ами ако колата е дизел – там просто няма как да сработи – дизеловия двигател е снабден с подгревни свещи, които „харчат“ 10А само за подгряване на цилиндрите т.е. Майти боклука не може да осигури дори техния ток. Стартера е два пъти по мощен от този на бензиновия двигател т.е иска приблизително 1,5 пъти по толям ток т.е. 60-100А, това е и причината дизеловите автомобили да ползват по големи акумулатори. Бензинов автомобил ползва от 44 до 65 Ah акумулатор, а дизеловите от 72Ah- 85Ah. Освен всичко друго тук е важен и разрядния ток (написан е върху акумулатора и е тока който може кратковреманно да се черпи от него при стартиране на автомобила) за добрите акумулатори е от 450Ah и за дизеловите може да достигне до 680Ah.

Сега сериозно – не си купувайте подобни измишльотини! Това няма как да върши работа!

 

Много съжалявам, че не разполагам с достатъчно време да отговарям на време, но … по добре късно … от колкото още по късно!

И така по въпроса за 30-те волта – изгледах още първия клип и изводите си направих от него, а не от реклания саймт, чиято цел е да ви продаде „Майти“ боклука – надявам се спор по въпроса няма!
http://www.youtube.com/watch?v=aN_fOIHbJd8
това е и връзката към него споделена с любезното съдействие на … DMN

та гледаме значи клипа и … о, чудо! на 25 сек. се появява жълт уред с който се измерва напрежението на „Майти“ боклука, което е ….. 30,77 V!!!! Толкова по въпроса за четенето и гледането.
Сега ще се спрем по подробно на теорията за два пакета с по 15V. На пръв поглед логично, но … само на пръв. Предполагаме, че батериите са акумулаторни (както се разбра от няколко поста май не са .. но ние се доверяваме на „Майти“ боклука и стискаме палци това което е прочетено на батериите да не е вярно). Та акумулаторните батерии са с по 1,2V номинал, но в заредено състояние без проблем стигат 1,35V, а понякога и повече. за да достигнем 15V, пакета ни е от 12 бр. х 1,2V, което е 14.4V, кото без проблем могат да се заредят до 15, и т.н V. Пита се задачата с много неизведтни – от къде подяволите ще се вземе парежение от порядъка на 17-18V за да си заредим 15V вия пакет (за тези на които не им е ясна работата – за да се осъществи заряд е необходимо зарядното напрежение да е по-високо от това на зареждания елемент).
Сега малко за теорията на автомобилната инсталация. Напрежението на автомобилния акумулатор е в границите от 12,5V до 13,5V, като поради големия си капацитет, напрактика е способен да „изглажда“ (намаля), всички по-високи напрежения появили се в автомобилната инсталация т.е. явява се като свръх голям кондензатор. При запален автамобил и зареден акумулатори, без никакви включени излишни консуматори (фарове, габарити и т.н.) напрежението в автомобилната инсталация е в най-добрият случай 13,5-13,8 V, а ако покарате 1 час (от мен да бъде и половин час стига – ако температурата на околната среда е 20 грасуса и акумулатора Ви е на 1 година най-много) акумулатора се зареди докрай напрежението става 14,4V. Защо не повече … просто ония „инженери“ са измислили една „джаджа“, наречена „релерегулатор“, която при старите автомобили (лада, москвич и др.) наистина е реле, а при новите автомобили електронен модул, който следи динамото (алтернатора) да не презарежда акумулатора.
След така направената бележка е ясно, че в автомобилната инсталация няма от къде да се вземе зарядно напрежение от порядъка на 17V, без значение какво ни се иска. Като няма … правим си го! Как? Със зарядно … повишаващо ….. Толкава по въпроса за автомобила и как ще се появи некво напрежение, което няма от къде да се появи ако не го създадем.

Направих си труда да изгледам внимателно, рекламния клип. Със моите познания по английски разбарах следното:
Ако каката не си запали колата децата ще си пропуснат спортните занимания и каката ще трябва да чака ЧАСОВЕ … и от нас се иска да пъхнем „Майти“ боклука в запалката и след минута ще можем да запалим (цигара…)! Та каката на 26 сек. от рекламния клип не може да запали и на 42сек. от клипа пляска с ръце, щато „Майти“ боклука работи! Смятаме …42-26=16 сек. Никъде в клипа не се появи надпис AFTER 20 min, което щеше да отговаря на написаното в рекламния сайт (дори не си направих труда да го посетя). Така, че това е подвеждаща реклама дори и теорията за 20 мин. да е вярна – в което искренно се съмнявам. Остава да си представите, как децата Ви стоят завързани с коланите на задните седалки 20мин. и чакат „Майти“ боклука да ви зареди акумулатора. За справка, моя синковец на 5 мин. в която автомобила не се движи е напредната седалка и няма ненатиснато копче(защо винаги започва от клаксона …харчи от 5-10 ампера …). Та в клипа не видях дечурлигита да играят федербал на полянката докато „Майти“ боклука зарежда акумулатора и си стояха усмихнати (след 20 мин. … да бе да) на задната седалка.

Да предположем, че измереният ток 3А е верен и „Майти“ боклука може да го отдава през цялото време, докато е включен в запалката (което няма как да стане, защото е измерен накъсо и ако „Майти“ боклука остане на късо 20 мин. ще се взриви .. както и всеки друг акумулатор). Та взимаме идеалния за „Майти“ боклука вариант и установяваме че за 20 мин., ще вкара в автомобилната инсталация 1А ток, с който …може да си пуснете касетофона (харчи около 0,3 до 1,5 А зависи колко е усилен)! По въпроса дали „Майти“ боклука може да осигури ток за възбудителната намотка на алтернатора – може тя консумира до 3А, но трябва да е включен само към нея и към нищо друго, което напрактика няма как да стане ако не си поиграете 20мин. с резачките и изолирбанд. Аз не бих го направил – не го правите и вие, моля ви!

Извода е: 80лв. са си много пари и един хубав акумулатор струва 150-200 лв., но ще работи поне 3 години независимо, как го експлоатирате (на важи за таксиметрови автомобили – те са частен случай!!!)

Поздрави на всички. Извинявайте за дългите постове, но това е единствени начин да разберете защо „нещото“ работи или неработи.

 

 

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

Михал Пелтеков (мар. 03, 2012)

🙂
Къде е бутона like 😉 И повече не гледай рекламите на топ шоп 🙂

Архив