Ецване по метода на принтера.

Тъй като вече бях писал тема за ецване с трансферна хартия реших да опиша и опита ми с друга хартия.

Принтира се на Гланцирана хартия от плакат, на гланцираната страна(изглежда почти като найлоново покритие). Използвам обикновенна ютия с пуснат нагревател на максимум, като преди това платката се почиства до блясък (обезмаслявам я ако е нужно и след това ползвам много финна мрежичка и я изтривам ), самата платка се слага на идеална равна основа желателно да не е метална за да не отнема температура, самата принтирана вече на хартия схема се слага на платката(ако е нужно се закрепя с малко тиксо на места където няма тонер под листа). За да не прегори с първото допиранена на ютията, върху платката със шаблона се слага и парче плат примерно от памучен бял чаршаф(единичен слой), колкото се може по силно натискайте върху него, продължителноста е около 1 минута минимум зависи от това колко градуса е ютията и дали повърхноста където е платката и самата платка отнемат много температура. Маха се плата и директно с ютията се натиска вече залепената хартия, глади се директно върху нея така , че да се отбележат пътечките на повърхността, внимава се да не се размести хартията. След това се оставя да истине и с леко огъване и дърпане на листа, тонера трябва да се отлепи по повърхността на платката.Ако има нарушени пътечки се фиксират с перманентен маркер.Следва ецване с железен трихлорид, температура около 50 градуса за да се ецне по – бързо.
п.с. почистването на платката става с кореселин, странното е, че открих разлика между кореселин в пластмасова бутилка и този който е в стъклената. Този който е в стъклената има по – добри разяждащи свойства като разтваря тонера в течност,а този в пластмасовата го прави мек като дъвка и се премахва като се забърше с парцалче. При втория вариант платката остава по – чиста.

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

Goran (апр. 07, 2009)

Здрасти
Имам един въпрос: нормално ли при отпечатването на пистите върху платката тонерът да остава леко блед… защото направих два опита и двата пъти се получи едно и също и така и не посмях да ецвам…(първият път използвах самозалепваща хартия вторият път – леко гланцирана хартия от календар, а при малко по-гланцирано покритие, тонера малко се размаза при разпечатването…)

sheki (апр. 08, 2009)

Здрасти, не трябва да прозира и да е блед тонера, пробвай с някакъв друг принтер аз ползвах НР 1010, и на много по – гланцовата хартия не трябва да се размазва.

Goran (апр. 08, 2009)

Отново използвах не особено гланцова хартия, след отпечатването на пистите върху платката и почистването й от хартията на течаща вода, тонерът отново не беше абсолютно черен и върху него имаше мноооого тънък слой – остатък от хартията, и все пак реших да пробвам с ецването… и то взе че стана хах, е не е перфектна(платката), но като за „първа“ мисля, че не е зле : )

sheki (апр. 10, 2009)

с не добре гланцираната хартия се получават такива остатъци по тонера но това не е проблем , важното е да няма дупчици по него.

Goran (апр. 14, 2009)

Здрасти
След като е ецната платката и е почистена от тонера, трябва да се намажат пистите с разтворен в спирт колофон нали? Как точно се разтваря колофонът в спирт?

sheki (апр. 14, 2009)

натроши колофона на прах и леко загрей спирта, сипи в шише и разклати добре.

Goran (апр. 15, 2009)

Благодаря! 🙂

Архив