Прегрели компютри лятно време! Removing IHS!

Всичко си иска неговото, комповете също искат пролетно почистване от прах и боклуци. В този случай обаче проблема не е замърсяване, става дума за процесор на AMD Athlon X64 x2 (made in China) 🙂 ,

Въпреки че радиатора е леко топъл на пипане биоса гаси системата и софтуера отчита прегравяне на процесора , дори инсталацията  на уиндоус не протече без да изключи системата, което води до съмнения за лош контакт на кристала с IHS плочката . Затова се наложи малко хирургична операция – removing IHS (Integrated Heat Spreader), с едно бръснарско ножче се прерязва силикона с който е залепена радиаторната плочка за кристала, дебелината на силикона е около 5-6мм затова не е необходимо да се реже на дълбоко и без това има допълнителни елементи които да бъдат наранени.

металната плочка може да се изхвърли и да не се ползва  ако се ползва друг алуминиев радиатор който е подходящ или пригоден да влиза по -дълбоко в самия цокъл без да опира по краищата му и да достига кристала на процесора , в случая решението на проблема трябваше да е бюджетно затова си използвах сваления IHS. Почиства се старата паста която в случая беше доста втвърдена , намазах с друга и сглобих частите, трябва да се внимава когато се слага големия радиатор върху процесора да не се размести плочката (IHS) . Системата заработи нормално, при пуснат тест с prime95 температурата достига до около 50 градуса, за сравнение преди интервенцията минутка след пускането на теста с prime95 процесора достигаше 100 градуса и се гасеше компютъра.

И отново слънцето изгря над нас 🙂 .

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

No comments yet, be the first to add one!

Архив