Ремонт – кондензатори

Няма да пиша дълги статии с подробна информация но все пак искам да отбележа, кондензаторите са едно много слабо звено в съвременната електроника, това се потвърждава и от други мои теми в блога, не добре проектираните схеми на захранвания са най – уязвимите, в доста случаи не доброто проектиране не е случайно а е продиктувано от икономически интереси .. но това е друга тема която засяга цялото производство на електроуреди. Кондензаторите също съхнат и от лош температурен режим.

Какво всъщност се случва с кондензатора … ами губи капацитет и основната си функция да филтрира. Накратко как работят съвременните импулсни захранвания, един трансформатор с генератор на импулси на първичната намотка, тези импулси са с определена ширина в зависимост от натоварването, а какво е натоварването се съди по напрежението на вторичната има обратна връзка с оптрон който да разделя галванично входната част като същевременно да подава информация за изходните напрежения на захранването, оптрона се управлява  обикновено от LM431 . Обикновено при лошата филтрация се създават пикове които заблуждават лм431 че напрежението е високо и съответно реакцията не закъснява и напрежението бива понижено и с лоши пулсации от който е невъзможно да работят чиповете стабилно.  Ако пък кондензатора участва в някакви усилватели е възможна промяна на амплитудно честотната характеристика, като във видео усилвател може да се се отрази като лош контраст , цветност .. в аудиото като загуба на качеството и силата (в зависимост от схемата). Практиката ми показва и случаи в които дори филтриращ кондензатор който е след грец схемата на входа при понижен капацитет модулира „смущения“ във управлението и така се отразява във вторичните напрежения.

Важно е да се отбележи при смята на кондензаторите трябва да се гледат и техните характеристики но не само капацитета и напрежението, температурен режим и ESR .

Leave A Reply

Before you submit form:
Human test by Not Captcha

Comments

No comments yet, be the first to add one!

Архив